Trivselregler

BRF Kronhusparken


För att alla boende i vår förening ska känna trivsel och trygghet har vi enats om några punkter. Regelverket ska ses som ett levande dokument där delar kan tillkomma eller strykas efter behov. Det är styrelsen eller medlemsmöten som beslutar om reglerna. Att sätta upp förbud och strikta regler är lätt, men efterföljs de inte har de inget värde. Det är vår förhoppning att vi som bor i huset ska finna reglerna meningsfulla och därmed eftersträva att följa dem med empati, välvilja och gott humör.


Loftgångar


Lägenhetsinnehavare på vånings 2-6 ansvarar för ”sin” del av loftgångarna, det vill säga sopar, moppar och i övrigt håller rent. Det är viktigt att damm och smuts inte sopas eller sköljs ner till våningarna nedanför. Lägenhetsinnehavarna på första våning håller rent framför sina dörrar. Övrig del av gården är gemensamt utrymme och städningen sköts genom avtal. Detta gäller även altanen, entrégången samt de gemensamma källarutrymmena. Sopborste och skyffel finns i soprummet.


Cyklar


Cyklar ska parkeras i cykelrum eller i cykelställ. Ställ gärna ner cykeln i källaren under vinterhalvåret, för snöröjningens skull.


Djur


Rastning av hundar och katter får inte ske på innergården.


Altanen


Altanen är en tillgång för alla och vi ska sträva efter god grannsämja genom att visa hänsyn. Var försiktig med grillkol efter avslutad grillning, tänk på brandfaran. Var och en ansvarar för att återställa trädgårdsmöblerna efter användning och att städa efter sig. Grillkol, tändvätska etc. får inte lämnas framme. Tänk på omkringboende och anpassa ljudnivån efter tiden på dygnet!


Källargångar


Källardörrar ska hållas stängda och låsta för att förhindra inbrott. Källargångarna ska hållas fria från skräp och saker.


Ljud, störning


Dämpad ljudnivå ska råda i och omkring fastigheten mellan kl 22 till kl. 07 på vardagar och kl. 23 till kl. 09 på helger. Tänk på att piano, TV, ljudanläggningar och hårda klackar kan orsaka störande ljud. Om du trots allt blir störd, ta direkt kontakt med den som stör när det inträffar. Om det händer att du blir störd av samma granne mer än någon enstaka gång, kontakta styrelsen. Inför fest eller annan trevlighet är det bra om grannarna informeras genom en lapp på tavlan i entrén. Acceptansen brukar öka om man har blivit informerad.Det är viktigt att ljudnivån på loftgångarna hålls nere då många sovrum vetter åt baksidan.


Motorfordon


Mopeder kan få parkeras på särskild plats på innergården. Vid parkeringen ska man försäkra sig om att uppställningen är mycket stadig. Fordonet ska inte vara möjligt att välta av lekande barn.


Rökning


Rökning är inte tillåtet på franska balkongerna, i hissen, inne i entrégången eller i källare.


Ventilation


Det finns ett centralt ventilationssystem för hela huset. Ventilöppningar (frånluft) finns på flera platser i lägenheten, bland annat i badrum och kök. Över fönstren finns ventiler för luftintag (tilluft). Håll båda typer av ventiler öppna för bästa möjliga ventilation.


Ytterportar, dörrar


Ytterportarna ska hållas stängda och låsta för att förhindra att obehöriga kommer in och att små barn tar sig ut utan föräldrarnas vetskap. Om skäl finns kan portarna ställas upp under kortare tid dagtid.


Uthyrning


Det är inte tillåtet att hyra ut lägenheten i andra hand utan styrelsens tillstånd. Detta gäller även korttidsuthyrning. Ansökningsblankett finns på hemsidan.


Soprum


Föreningen har ett soprum och källsorterar avfallet. Sortering av avfallet SKA ske. Om sortering ej sker finns risk att föreningen blir skyldiga att betala dryga extrautgifter. Vad som kan sorteras i respektive avfallskärl står på kärlen. Avfall ska ej ställas/läggas någon annan stans än i respektive kärl. I soprummet finns en skylt där det står när varje kärl töms. Är ett kärl är fullt och det är långt kvar innan nästa tömning kan extratömning beställas genom att kontakta styrelsen. Kartonger eller liknande som volymmässigt är skrymliga ska plattas till/vikas ihop.


Gemensamma utrymmen


Tillsammans ansvarar vi för entré, trapphus, cykelrum och övriga gemensamma lokaler. Därför är det viktigt att vi förvarar våra saker i de utrymmen som har tilldelats oss och låter övriga utrymmen vara fria. Ordning och reda skapar trivsel och lokalvårdare och fastighetsskötare kan utföra sina sysslor.


Om det uppstår skador på våra hus eller gemensamma utrymmen, skall detta anmälas till fastighetsskötaren eller styrelsen. Genom att förebygga skadegörelse slipper vi onödiga kostnader.